وزیر خارجه اردن روز جمعه ۱۴ فبروری (۲۶ دلو) گفت که کشورهای عربی در حال تدون طرحی برای بازسازی غزه بدون جابجایی مردم آن و تضمین امنیت و حکمرانی استند.او افزود که کشورش نمیتواند فلسطینیهای بیشتری را بپذیرد.
ایمن صفدی در کنفرانس امنیتی مونیخ گفت: "۳۵ در صد جمعیت ما پناهندگان استند، ما توانایی پذیرفتن بیشتر را نداریم، ما نمیتوانیم فلسطینیان بیشتر را در اردن داشته باشیم. آنها نمیخواهند به اردن بیایند و ما نمیخواهیم آنها به اردن بیایند."
وزیر خارجهٔ اردن این اظهارات را پس از آن بیان کرد که دونالد ترمپ، رییسجمهور ایالات متحده، پیشنهاد کرده که فلسطینیان از غزه خارج شده و در اردن و مصر اسکان داده شوند، طرحی که قاهره و عمان فوراً رد کردند و آن را اقدامی بیثباتکننده برای منطقه خواندند.
صفدی گفت: "ما روی یک پیشنهاد عربی کار میکنیم که نشان خواهد داد که ما میتوانیم غزه را بدون بیجا کردن مردم آن بازسازی کنیم و طرحی داشته باشیم که امنیت و حکومتداری را تضمین کند."
او اسراییل را نیز به تفکر درباره آینده منطقه در ۱۰ تا ۲۰ سال آینده دعوت کرد و گفت: "اگر اسراییلیها خواهان صلح و امنیت هستند، همسایگان شان نیز باید در صلح و امنیت باشند."
این در حالی از است که روز پنجشنبه ۱۳ فبروری مارکو روبیو، وزیر امور خارجه ایالات متحده، با انتقاد ازعملکرد کشورهای عربی در قبال مردم غزه گفت که سران کشورهای عربی و اسلامی فقط با طرح رییس جمهوری امریکا مخالفت میکنند و هیچ پیشنهاد جایگزینی ندارند.
او تاکید کرد: "ما به آنها اعلام میکنیم که مخالفت چاره کار نیست، اگر طرح بهتری دارند همین حالا ارایه کنند."
پیش از این اتحادیه عرب روز چهارشنبه ۱۲ فبروری (۲۴دلو) با هرگونه طرح برای اسکان مجدد فلسطینیها از نوار غزه مخالفت کرد و آن را "غیرقابل قبول" خواند.
احمد ابوالغیط، منشی عمومی این اتحادیه تاکید کرد که چنین اقدام منطقه را به ورطه بحرانهای جدید میکشاند و تاثیر مخربی بر صلح و ثبات خواهد داشت.
ابوالغیط گفت که پیشنهاد دونالد ترمپ، رییسجمهور ایالات متحده امریکا، برای اسکان مجدد حدود دو میلیون فلسطینی از نوار غزه، منطقه را به چرخه بحرانها با "تاثیر مخرب بر صلح و ثبات" سوق میدهد. او گفت: "این برای جهان عرب که یک قرن با این طرح مبارزه کرده است، غیرقابل قبول است."
از سوی دیگر، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، روز سه شنبه پس از گفتگو با رییس جمهور ترمپ در قصر سفید، گفت که موضع "قاطعانه" کشورش علیه انتقال فلسطینیها در غزه و کرانه غربی را تکرار کرده است.
پادشاه اردن در شبکه اجتماعی ایکس گفته است که بازسازی غزه باید بدون اسکان اجباری فلسطینیها انجام شود و رسیدگی به بحران انسانی این منطقه باید اولویت اصلی باشد.
عربستان سعودی تلاشهای دپلوماتیک کشورهای عربی برای تدوین طرحی درباره آینده غزه، بهعنوان جایگزینی برای پیشنهاد ترمپ را رهبری میکند.
صفدی همچنان در مورد خطر واقعی تشدید درگیریها در کرانهٔ غربی اشغالی هشدار داد.
اسراییل که کرانهٔ غربی را خط مقدم جنگ گروههای تحت حمایت ایران علیه خود میداند، پس از وضع آتشبس در غزه، عملیات گستردهای را علیه گروههای تندرو فلسطینی در آنجا آغاز کرده است.
هزاران فلسطینی پس از آغاز عملیات نظامی اسراییل و تخریب گستردهٔ خانههایشان مجبور به فرار از کرانهٔ غربی شده اند.
صفدی گفت: "کرانه غربی بیرلی از باروت است که ممکن منفجر شود."
در تهیهٔ این مطلب از گزارش خبرگزاری رویترز استفاده شده است.
گروه