حکومت هند روز دوشنبه، ۲۷ جنوری (هشتم دلو) اعلام کرد که نشان 'پادما بوشان' یکی از عالیترین نشانهای دولتی این کشور، به شخصیت مذهبی جنجالی که به تحریک مردم برای تخریب مسجد تاریخی بابری متهم است، اعطا خواهد شد.
این تصمیم با واکنشها و انتقادهای گسترده روبرو شده است.
سادوی رتمبارا پیش از این به دلیل نقشآفرینی در تخریب مسجد تاریخی بابری در سال ۱۹۹۲ با اتهامات جنایی مواجه شده بود. تخریب این مسجد باعث خشونتهای گسترده دینی در هند شد که در نتیجه آن نزدیک به ۲۰۰۰ نفر کشته شدند.
سال گذشته، نرندرا مودی، صدراعظم هند، معبد بزرگی را درست در مکانی که مسجد بابری ساخته شده بود، افتتاح کرد. این اقدام بهعنوان نماد پیروزی پالیسیهای هندوگرایانه او تلقی میشود.
در عین حال، حکومت هند روز یکشنبه اعلام کرد که به پاس"خدمات اجتماعی" سادوی رتمبارا ، نشان 'پادما بوشان'، سومین و بالاترین نشان ملکی این کشور به او اعطا خواهد شد.
هرتوش سینگ بال، روزنامهنگار هندی به خبرگزاری فرانس پرس گفت: "این تصمیم بازتاب دهنده ایدیولوژی حکومت است و در عین حال ارزش این جایزه [نشان] را کاهش میدهد. "
همچنین، پرشانت بوشن، وکیل مدافع و فعال حقوق مدنی در شبکههای اجتماعی در پیامی نوشته، که اعطای این جایزه نشان میدهد سیستم جوایز ملی هند "در دوران حکومت مودی به یک نمایش سیاسی مضحک تبدیل شده است."
سادوی رتمبارا و دیگر فعالان هندو از تخریب مسجد بابری ابراز خرسندی کرده و مدعی بودند که این مسجد بر روی بقایای یک معبد هندوها ساخته شده است.
رتمبارا ۶۱ ساله، پیش از تخریب مسجد بابری، پیامهایی تحریکآمیز در قالب نوارهای صوتی نشر کرده و مردم را به تخریب مسجد فراخوانده بود. او در روز تخریب مسجد، هزاران داوطلب هندو را برای مشارکت در این اقدام ترغیب کرد.
کمیسیون حقیقت یاب تخریب مسجد بابری، رتمبارا را بهعنوان یکی از افرادی معرفی کرده است که نقش مهمی در شعلهور ساختن درگیریهای قومی در هند داشته است.
رتمبارا مدتی را در زندان سپری کرد، اما در سال ۲۰۲۰ محکمه ویژهای تمامی اتهامات علیه او را رفع کرد. او اکنون مدیریت شبکهای از خانه های امن برای زنان بیسرپناه و یتیمان را بر عهده دارد.
کنچن گوپتا یکتن از مشاورین حکومت مودی، در حمایت از اعطای این جایزه به رتمبارا گفت که فعالیتهای خیریه او "الهامبخش و قابل تحسین" است.
رتمبارا همچنین بنیانگذار گروهی از زنان به نام "اردوی دورگا" است. این گروه نام خود را از الههای آیین هندویزم گرفته که به عنوان نماد مبارزه با شرارت و بدی شناخته میشود.
این در حالی است که از زمان به قدرت رسیدن نرندرا مودی در سال ۲۰۱۴، فشارها برای ثبت "برتری دین هندو" در قوانین این کشور نسبت به هر وقت دیگر افزایش یافته است. این روند نگرانیهای ۲۱۰ میلیون مسلمان هند را درباره آینده و جایگاهشان در جامعه افزایش داده است.
گروه