قطر امروز ۱۴ جنوری (۲۵ جدی) گفت که مذاکرات آتشبس در غزه و رهایی گروگانان اسراییلی در مراحل نهایی قرار دارد و به زودی توافقی در این خصوص صورت خواهد گرفت.
قطر، مصر و ایالات متحده برای کسب این توافق تلاشهای شان را تشدید بخشیده و جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، روز گذشته گفت که این توافق نزدیک به نهایی شدن است.
ماجد محمد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجۀ قطرامروز گفت: "ما به این باوریم که در مراحل نهایی قرار داریم... بدون شک ما امیدواریم که این به زودی به یک توافق منتج خواهد شد."
او در یک کنفرانس خبری گفت که مشکلات عمدۀ فراروی رسیدن به یک توافق، حل شده است، اما افزود که تا زمانی که اعلامیهای در این خصوص صادر نشده، نباید دراین مورد "بیش از حد هیجان زده باشیم."
یک منبع آگاه از مذاکرات قطر پیش از این گفته بود که رییس استخبارات اسراییل، نمایندگان ادارات جو بایدن و دونالد ترمپ برای شرق میانه و صدر اعظم قطر در مذاکرات به سطح بلند حضور خواهند داشت.
این منبع افزود که میانجیگران با حماس جداگانه مذاکره خواهند کرد.
گروه حماس امروز گفت که امیدوار یک توافق واضح است.
حماس با نشر اعلامیهای گفت که با رهبران سایر گروههای فلسطینی در مورد این توافق مشورت صورت گرفته و امیدواری است که این دور مذاکرات با یک توافق همه جانبه پایان یابد.
منابع نزدیک به این مذاکرات و رسانههای اسراییل خبر داده اند که در مرحلۀ نخست این توافق ۳۳ گروگان اسراییلی از سوی حماس آزاد خواهند شد. در همین حال، منابع فلسطینی نزدیک به حماس گفته اند که اسراییل در مقابل حدود ۱۰۰۰ زندانی فلسطینی را آزاد خواهد کرد.
براساس گزارش رسانههای اسراییلی، در مرحلۀ نخست تطبیق این توافق، تل ابیب اجازه خواهد داشت یک ساحۀ حایل را در داخل غزه حفظ کند.
مخالفت اسراییل با پایان جنگ
بزالیل اسموتریچ، وزیر مالیۀ اسراییل روز گذشته هشدار داد که با هرگونه توافقی که جنگ را پایان میدهد، مخالفت خواهد کرد.
او در یک پیام در شبکۀ اجتماعی ایکس نوشت که توافق پیشنهاد شده برای امنیت ملی اسراییل یک "فاجعه" است.
در میان سایر بخش های کلیدی جنجالی در این مذاکرات عدم توافق روی استمرار آتشبس و میزان کمکهای بشری به سرزمینهای فلسطینی بوده است.
سایر موضوعات جنجال برانگیز شامل برگشتن بیجاشدگان غزه به خانههای شان، خروج نیروهای اسراییلی از سرزمینهای فلسسطینی و بازگشایی گذرگاههای مرزی است.
بنیامین نتنیاهو، صدر اعظم اسراییل، خروج نیروهای کشوراش از غزه و حکومتداری فلسطینی را قاطعانه رد کرده است.
گروه تندرو حماس به تاریخ هفتم ماه اکتوبر ۲۰۲۳ حملات مسلحانه را بر خاک اسراییل راه اندازی کرد که به گفتۀ مقامات اسراییلی حدود ۱۲۰۰ نفر در این حملات کشته شده و نیز جنگجویان حماس کم و بیش ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند.
نظامیان اسراییلی نیز در انتقامجویی از این حملات، در بیش از ۱۵ ماه گذشته غزه را آماج حملات پیهم هوایی و زمینی قرار داده اند که به گفتۀ مقامهای فلسطینی، تا اکنون بیش از ۴۶۶۰۰ نفر کشته برجا گذاشته و اکثر کشته شدگان غیرنظامیان، به ویژه زنان و کودکان، اند.
گروه