ریاست اطلاعات و فرهنگ طالبان برای قندهار گفته است که در نه ماه گذشته بیش از ۳۰۰ هزار مهاجر افغان از پاکستان و به ویژه از طریق بندر چمن - سپین بولدک به افغانستان بازگشته اند.
این ریاست روز چهارشنبه ۲۲ جنوری (سوم دلو) با نشر خبرنامهای در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشته است که بر اساس معلومات آنان در این مدت، ۵۸هزار و ۶۶۳ خانواده مهاجر افغان که شمار شان، به حدود ۳۰۱هزار نفر میرسد، از طریق این بندر وارد افغانستان شده اند.
بر بنیاد معلومات ریاست اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان برای قندهار، بخش زیادی از این مهاجران برگشتکننده از پاکستان را زنان و کودکان تشکیل میدهد.
مقامهای محلی طالبان برای قندهار همچنان گفته اند که با این خانوادهها هنگام برگشت به افغانستان از سوی وزارت مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان کمک مالی صورت گرفته است. به گفتۀ این گروه، هر خانواده تا ۱۰هزار افغانی کمک دریافت کرده اند.
در خبرنامۀ این ریاست آمده است: "برای هر خانواده برگشتکننده از پاکستان، به مبلغ ۱۰هزار افغانی، مواد غذایی، دارو، واکسین، و سرپناه در کمپ انجیر که با تمام ضروریات اولیه مجهز است، توسط امارت اسلامی افغانستان [حکومت طالبان] فراهم شده است."
به گفتۀ طالبان این خانوادهها همچنان برای کمک به نهادهای بینالمللی معرفی شده اند و کمکهایی را از سوی ادارات سازمان ملل متحد نیز دریافت کرده اند.
حکومت پاکستان در اکتوبر ۲۰۲۳، مرحله اول "طرح بازگرداندن اتباع خارجی فاقد اسناد قانونی" را اجرایی کرد و برای مهاجران فاقد مدرک ۳۰ روز مهلت داد تا این کشور را ترک کنند، در غیر آن بازداشت و با جبر اخراج خواهند شد.
کمیشنری ملل متحد در امور پناهندگان گزارش داده است که نزدیک به ۶۵۱هزار مهاجر افغان از ۱۵ سپتمبر ۲۰۲۳ تا ۳۰ جون ۲۰۲۴ از پاکستان به افغانستان بازگشته اند.
بر اساس ارقام این اداره ملل متحد، در حال حاضر ۳.۱ میلیون مهاجر افغان در پاکستان زیست دارند که از این میان ۱.۳ میلیون هیچ گونه اسناد قانونی ندارند، اما ۱.۳ میلیون مهاجر کارت اقامت موقت (پیاوآر) و بیش از ۸۸۰ هزار نفر دیگر نیز کارت شهروندی افغانستان (ایسیسی) را دارند.
اخیراً وزارت امور مهاجرین و عودت کنندگان حکومت طالبان از بازگشت حدود یک میلیون مهاجر افغان از کشورهای خارجی در نه ماه گذشته به افغانستان خبر داده و گفته بود که بیشتر این مهاجران از ایران و پاکستان به کشور شان برگشته اند.
عبدالمطلب حقانی، سخنگوی وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان حکومت طالبان به تلویزیون ملی، تحت کنترول این گروه گفت که از این میان، حدود ۹۰۰هزار مهاجر از ایران به افغانستان بازگشته اند.
حقانی اضافه کرد که در این مدت، برخی از خانوادههای افغان به گونۀ داوطلب و بسیاری از مهاجران دیگر به گونۀ اجباری از ایران اخراج و به افغانستان بازگرداننده شدهاند.
سازمان بینالمللی مهاجرت چندی پیش اعلام کرد که از آغاز امسال تا کنون، ۱.۲ میلیون مهاجر افغان را که اسناد قانونی اقامت نداشتند در چهار بندر مرزی ایران، پاکستان و همچنان میدان هوایی کابل ثبت کرده است.
به گفتۀ سازمان بینالمللی مهاجرت، بیش از یک میلیون مهاجر فاقد مدرک اقامت که در این مدت به افغانستان دوباره برگشته اند، ۶۶ درصد آنان از ایران اخراج شدهاند.
همچنان اخیراً، سفارت افغانستان در اسلامآباد که توسط طالبان اداره میشود، گفت که از آغاز سال جاری میلادی تا کنون، حدود ۸۰۰ مهاجر افغان، حتا کسانیکه اسناد معتبر اقامت داشته اند، توسط پولیس اسلامآباد بازداشت و جبراً به افغانستان بازگرداننده شده اند.
همچنان شارژدافیر طالبان برای این سفارت در دیدار با رییس کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان در پاکستان نگرانیاش را دربارۀ بازداشت و آزار و اذیت مهاجران افغان در اسلامآباد و راولپندی با وی شریک کرد.
این سفارت به تاریخ ۱۵ جنوری (۲۶ جدی) با نشر خبرنامهای در شبکۀ اجتماعی ایکس نگاشت که سردار احمد شکیب از فیلیپا کندلر، نمایندهٔ کمیشنری عالی ملل متحد در امور پناهندگان در پاکستان خواست که این ادارۀ ملل متحد باید از بازداشت و اذیت و آزار افغانها توسط پولیس پاکستان جلوگیری کنند.
به گفتۀ این دپلومات طالبان، پولیس این پاکستان با یورش به محلات بود و باش مهاجران افغان، خانههای مهاجران افغان را بازرسی کرده و به بازداشت و آزار و اذیت شهروندان افغانستان میپردازند.
بازداشت مهاجران افغان در هفتههای اخیر واکنشهای زیادی را به دنبال داشته و افزون بر عفو بینالملل، سازمان دیدبان حقوق بشر سازمان ملل متحد و ریچارد بنیت، گزارشگر ویژه شورای حقوق بشر ملل متحد از مقامهای پاکستانی خواسته بودند که بازداشتها و اخراج این مهاجران را متوقف کنند.
گروه