دونالد ترمپ، رییس جمهور ایالات متحده روز پنجشنبه ششم فبروری (۱۸ دلو) گفت که اسراییل پس از پایان جنگ با حماس، نوار غزه را به امریکا واگذار خواهد کرد و در آنجا به سربازان امریکایی نیاز نخواهد بود.
ترمپ در شبکۀ اجتماعی تروث سوشیل نگاشت که براساس برنامهٔ او بیشتر از دو میلیون فلسطینی که حالا در ویرانهها زندگی میکنند در "جوامع خیلی مصوونتر و زیباتر با خانههای جدید و مدرن مسکن گزین شده میبودند".
رییس جمهور ایالات متحده در ادامه نگاشته است: "آنها در حقیقت فرصت خوشحال، مصوون و آزاد بودن را خواهند داشت."
اما گروه حماس امروز از تمام جناحهای فلسطینی خواست تا علیه پیشنهاد ترمپ برای تصرف غزه، متحد شوند.
ترمپ که در اوایل هفتهٔ جاری گفته بود که اعزام نیروهای امریکایی برای تسهیل تصرف غزه را بررسی میکند، روز پنجشنبه گفت که با واگذار کردن غزه توسط اسراییل به امریکا "به هیچ سرباز امریکایی نیاز نخواهد بود! ثبات بر منطقه حکمرانی خواهد کرد!"
عملیات نظامی اسراییل بر نوار غزه که پس از حملات حماس در هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ آغاز شد، این باریکه را تقریباً به صورت کامل ویران کرده است.
اما در اظهارات جدیداش، ترمپ گفت: "ایالات متحده با همکاری تیمهای بزرگ توسعهای از سراسر جهان، آهسته و با احتیاط اعمار چیزی را که یکی از بزرگترین و دیدنی ترین پیشرفتهای نوع خود در زمین خواهد بود، آغاز خواهد کرد."
ترمپ روز سه شنبه در حالیکه میزبان بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل در قصر سفید بود، این طرح را با خبرنگاران در میان گذاشت.
ترمپ به خبرنگاران گفت: "امریکا کنترول نوار غزه را به دست میگیرد و در آنجا کاری انجام خواهد داد. ما مالک آن خواهیم شد و مسوول پاکسازی بمهای منفجر ناشده و سایر سلاحهای خطرناک در این منطقه خواهیم بود."
او افزود: "ما اینجا [نوار غزه] را توسعه خواهیم داد، هزاران شغل ایجاد میکنیم و آن را به چیزی تبدیل میکنیم که تمام شرق میانه به آن افتخار کند. من مالکیت درازمدت را میبینم و باورمندم که این اقدام ثبات بزرگی برای منطقه به همراه خواهد داشت."
تصرف مستقیم غزه توسط ایالات متحده برخلاف پالیسی دیرینه واشنگتن و بسیاری از کشورهای جهان است، زیرا غزه به عنوان بخشی از یک دولت آیندۀ فلسطینی در کنار کرانه غربی اشغالی در نظر گرفته شده است.
اعلام غافلگیرانهٔ تصرف غزه توسط ترمپ به طور گسترده توسط متحدین و مخالفین ایالات متحده مورد انتقاد قرار گرفته و بسیاری از آنها متعهد به ایجاد دو دولت مستقل فلسطینی – اسراییلی استند. راه حلی که موضع دراز مدت ایالات متحد نیز بود، و تنها بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل با آن مخالف داشت.
مقامات اسراییلی از این طرح استقبال کرده اند. بنیامین نتنیاهو، صدراعظم اسراییل ناوقت روز چهارشنبه به فاکس نیوز گفت که فلسطینیها میتوانند غزه را در حالی که بازسازی میشود، ترک کنند و سپس برگردند.
نتنیاهو گفت: "این یک ایدۀ قابل توجه است و من فکر میکنم که باید واقعاً دنبال شود، بررسی شود، تعقیب شود و انجام شود، زیرا به نظر من آیندۀ متفاوتی را برای همه ایجاد خواهد کرد."
اسراییل کتز، وزیر دفاع اسراییل طرح ترمپ مبنی بر جابجایی ساکنان غزه به سایر کشورها را "برنامۀ جسورانه" خوانده و از آن استقبال کرد.
اما محمود عباس، رییس ادارهٔ خودگردان فلسطین از سازمان ملل متحد خواستار "محافظت از مردم فلسطین و حقوق مسلم آنها" شد و گفت که آنچه ترمپ میخواهد انجام دهد "نقض جدی قوانین بینالمللی" خواهد بود.
انتونیو گوتیرش، منشی عمومی ملل متحد در یک سخنرانی گفت: "در جستجوی راههای حل، ما نباید مشکل را بدتر کنیم. این مهم است که بر اساس قانون بین المللی وفادار باشیم. این مهم است تا از هر نوع پاکسازی قومی جلوگیری شود."
ولکر ترک، کمیشنر عالی حقوق بشر سازمان ملل متحد روز چهارشنبه گفت که اخراج مردم از غزهٔ تحت اشغال اسراییل غیرقانونی است.
ترک در یک بیانیه گفت: " طوریکه محکمۀ بینالمللی عدالت نیز اخیراً دوباره تاکید کرده است، حق تعیین سرنوشت خود یک اصل اساسی حقوق بینالمللی است و باید توسط تمام دولتها محافظت شود. هرگونه انتقال اجباری یا اخراج مردم از قلمرو اشغال شده به شدت ممنوع است."
اتحادیهٔ ۲۲ عضوی عرب گفت که پلان ترمپ "نماینده یک دستور العمل برای بی ثباتی" است و چشم انداز دولت فلسطینی را پیشرفت نخواهد داد.
آسترالیا، بریتانیا، فرانسه، چین، آلمان، آیرلند، روسیه، عربستان سعودی و اسپانیا همه پیشنهاد ترمپ را رد کرده و از راه حل دو دولت (اسراییلی و فلسطینی) حمایت کرده اند.
گروه