آغاز آتش‌بس در غزه؛ پاپ ازاسراییل و حماس خواستار رعایت آن شد

بیجا شدگان شهر رفح در حال برگشت به منازل شان

پس از آن که قطر و اسراییل از آغاز آتش‌بس در غزه خبر دادند، پاپ فرانسیس، رهبر مسیحیان کاتولیک‌ جهان، خواهان رعایت فوری آتش‌بس، برگشت گروگانان و افزایش‌ کمک‌های بشری به نیازمندان فلسطینی شد.

قطر، یکی از میانجی‌گران در مذاکرات آتش بس،‌ امروز ۱۹ جنوری (۳۰ جدی) آغاز آتش‌بس میان اسراییل و حماس را تایید کرد.

ماجد الانصاری، سخنگوی وزارت خارجهٔ قطر، با نشر اعلامیه‌ای گفت که گروه حماس نام سه گروگانی را به اسراییل تسلیم داد که بر اساس توافق آتش‌بس، امروز آزاد خواهند شد. او گفت که این سه گروگان زن و شهروندان اسراییل اند.

این آتش‌بس با حدود سه ساعت تاخیر آغاز شد و هزاران فلسطینی در سراسر غزه به جاده‌ها برآمده و برخی از آنان آغاز آتش‌بس را تجلیل کردند. شماری دیگر از فلسطینیان از قبرهای عزیزان شان دیدار کرده و تعداد دیگر به منازل شان در غزه شتافتند.

آیا، یک زن بیجا شده از شهر غزه در کمپ دير البلح، گفت: "طوری احساس می‌کنم که پس از گم شدن در یک صحرا برای ۱۵ ماه، اکنون حد اقل کمی آب برای نوشیدن یافتم. خود را دوباره زنده حس می‌کنم."

پاپ فرانسیس از تمامی جوانب دخیل در مذاکرات که منتج به آتش‌بس غزه شد، ابراز سپاس کرد و اظهار امیدواری کرد که طرفین به آن احترام بگذارند.

او افزود: "اسراییلی‌ها و فلسطینی‌ها به نشانه‌های آشکار امید نیاز دارند. امیدوارم مقامات سیاسی هر دو جانب با کمک جامعه بین‌المللی بتوانند به راه حل درست دو دولت دست یابند."

صدر اعظم اسراییل به کرات راه حل دودولت - فلسطین و اسراییل - را رد کرده است.

قرار است بر اساس آتش‌بس، در ۴۲ روز نخست ۳۳ گروگان اسراییلی در مقابل صدها زندانی فلسطینی آزاد شوند.

این توافق آتش‌بس که در پی ماه‌ها مذاکرات به میانجی‌گری ایالات متحده، قطر مصر به میان آمده است، سپس زمینه را برای پایان دایمی جنگ مساعد خواهد ساخت.

پاپ فرانسیس همچنان خواهان رسیدن فوری کمک‌های بشری به غزه شد.

در همین حال، ملل متحد گفت که موترهای باربری حامل کمک‌های بشری امروز وارد غزه شدند.

جانتن ویتتال، رییس ادارهٔ هماهنگی کمک‌های بشری ملل متحد (اوچا) در قلمروهای فلسطینی در شبکهٔ اجتماعی ایکس‌ نوشت که نخستین دسته‌ از موتر‌های باربری حامل کمک‌های بشری، دقایقی پس از آغاز آتش‌بس، وارد غزه شدند.

او گفت: "در روزهای گذشته شرکای بشری برای بارگیری و توزیع موجی از کمک‌ها در سراسر غزه تلاش‌های گسترده‌ای را آغاز کرده بودند."

ملل متحد در این خصوص معلومات بیشتر ارایه نکرد، اما یک مقام مصری به شرط ذکر نشدن نامش در گزارش گفت که ۱۹۷ موترباربری حامل کمک‌های بشری و پنج تانکر نفت از گذرگاه‌های کرم ابو سالم - میان اسراییل و غزه و نیتزانا میان مصر اسراییل، وارد غزه شدند.

برگشت باشندگان غزه به منازل شان

صف‌های متشکل از صدها فلسطینی در روز یکشنبه از شهر غزه به سمت شمال به سوی شهر جبالیا حرکت کردند و از میان ساختمان‌های بی‌شماری که با خاک یکسان شده بودند، عبور کردند.

ولید ابو جیاب، بیجا شدهٔ فلسطینی که به منزل‌اش در جبالیا برگشته است، گفت: "ما شش صبح خود را به اینجا رساندیم، اما شاهد ویرانی گسترده و بی‌سابقه شدیم. هیچ جایی در شمال غزه برای زندگی کردن باقی نمانده است."

جنگ در غزه پس از حملۀ هفتم اکتوبر ۲۰۲۳ حماس بر اسراییل آغاز شد که به گفتۀ مقام‌های اسراییلی، حماس در این حمله حدود ۱۲۰۰ نفر را کشته و کم و بیش ۲۵۰ نفر دیگر را گروگان گرفتند.

شماری از گروگان‌ها در جریان آتش‌بس موقت نومبر ۲۰۲۳ از بند حماس رها شدند، اما هنوز هم ۹۴ گروگان در بند این گروه است که به گفتۀ نظامیان اسراییلی گمان می‌رود که ۳۴ نفر آنان جان باخته باشند.

نظامیان اسراییلی در انتقامجویی از حملات حماس، در بیش از ۱۵ ماه گذشته غزه را آماج حملات پیهم هوایی و زمینی قرار داده اند که به گفتۀ مقام‌های فلسطینی، تا اکنون بیش از ۴۶۷۰۰ نفر کشته برجا گذاشته و اکثر کشته شدگان غیرنظامیان، به ویژه زنان و کودکان، اند.

در تهیهٔ این مطلب از گزارش‌های فرانس‌پرس و رویترز استفاده شده است.