معین سیاسی وزارت خارجۀ حکومت طالبان با ستایش از دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب امریکا، میگوید که حکومت این گروه میخواهد که با دراز کردن دست دوستی، در آینده روابط خوبی با ایالات متحده داشته باشد.
شیرمحمد عباس ستانکزی روز شنبه چهارم جنوری (۱۵ جدی) در مراسمی در خیمۀ لوی جرگه در کابل گفت که ترمپ یک شخص "قاطع و با جرات" است و از او خواست که سیاست جو بایدن را دربارۀ افغانستان کنار گذاشته و پالیسی تازۀ را برای روابط با این گروه در پیش گیرد.
معین سیاسی وزارت خارجۀ حکومت طالبان افزود: "اگر آنان (دولت جدید امریکا) دوستی میخواهند، ما بلکل برای شان دست دوستی دراز میکنیم. دشمن همیشه دشمن، نمیباشد و دوست هم همیشه، دوست نمیباشد. ما در گذشته با شوروی جنگیدیم و آنان میلیونها انسان را تباه کردند، اما حالا با روسیه روابط خوب داریم."
به گفتۀ ستانکزی، طالبان در ۲۰ سال گذشته با ایالات متحدۀ امریکا در افغانستان جنگیدند، اما به گفتۀ وی "دشمن همیشه، دشمن نمیماند" و آنان در حال حاضر خواهان برقراری روابط خود با این کشور اند.
او از ترمپ خواست که سفارت ایالات متحده را در کابل بازگشایی کند و به مواد موافقنامه دوحه میان طالبان-امریکا پابند بماند و افزود که ترمپ باید "تحریمها بر افغانستان را بردارد، [به محدودیتها] بر بانکهای ما را پایان دهد، پولهای امانت ما را آزاد کند، نام رهبران ما را از لست سیاه خود خارج کند و در امور داخلی افغانستان مداخله نکند".
طالبان به تاریخ ۱۵ اگست ۲۰۲۱ کنترول کابل را در دست گرفتند و محمد اشرف غنی، رییس جمهور پیشین افغانستان و بسیاری از مقامات ارشد حکومت پیشین از افغانستان بیرون شدند.
اما در بیش از سه سال گذشته، از زمانی که طالبان بر افغانستان مسلط شدند، هیچ کشوری حکومت این گروه را به رسمیت نشناخته است. با این حال، برخی کشورها، از جمله ایران، پاکستان، چین و روسیه، سفارتخانهها و ماموریتهای دپلوماتیک افغانستان را به دپلوماتهای منصوب از سوی طالبان واگذار کرده اند.
این در حالی است که دونالد ترمپ، رییس جمهور منتخب ایالات متحدۀ امریکا، همواره از رییس جمهور بایدن به خاطر خروج توام با "هرج و مرج" نیروهای امریکایی از افغانستان انتقاد کرده و بارها، طالبان را به نقض توافقنامۀ دوحه متهم کرده است.
در جنگ ۲۰ سالهٔ ایالات متحده در افغانستان، ۲۴۶۱ نظامی امریکایی کشته و ۲۰هزار و ۷۴۴ نفر دیگر آنان زخمی شدند. اما کشته شدن ۱۳ نظامی امریکایی در جریان عملیات تخلیه بیش از هر رویداد دیگر تلفات نظامیان امریکایی در افغانستان، توجه را به خود جلب کرده و در سه سال گذشته تحقیقات در این مورد متعدد در مورد صورت گرفته و در سرخط خبرها قرار داشته است.