امریکا کیوبا را از فهرست دولت‌های حامی ترویزم حذف می‌کند

قصر سفید روز سه‌شنبه ۱۴ جنوری (۲۵ جدی) گفت که جو بایدن، رییس جمهور ایالات متحده، کیوبا را از فهرست کشور‌های حامی تروریزم حذف می‌کند؛ این اقدام در چارچوب توافقی برای آزادی معترضان زندانی در این کشور کمونیستی صورت می‌گیرد.

اما یک مقام ارشد ادارهٔ کنونی امریکا روز سه‌شنبه به خبرنگاران گفت که احتمال می‌رود که دونالد ترمپ، رییس جمهور آیندهٔ امریکا، که قرار است به تاریخ ۲۰ جنوری به قدرت برسد، این توافق را لغو کند.

حکومت هاوانا روز سه‌شنبه اعلام کرد که واشنگتن با حذف کیوبا از فهرست کشورهای حامی تروریزم، گامی در مسیر درست برداشته است.

برونو رودریگز، وزیر خارجه کیوبا، با اشاره به تعزیرات ایالات متحده علیه کشورش که از سال ۱۹۶۲ به این‌سو اعمال شده است،‌ گفت: "ایالات متحده در جهت درست گام بر می‌دارد ، اما محاصره همچنان پابرجاست."

به گفتهٔ یک مقام حکومت امریکا،‌ کلیسای کاتولیک "پیشرفت قابل توجهی" برای پیشبرد توافق با کیوبا داشته است تا آزادی بشردوستانه "زندانیان سیاسی در کیوبا و افرادی که به ناحق بازداشت شده‌اند" مساعد شود.

پس از اعلام حکومت امریکا مبنی بر حذف کیوبا از فهرست کشور‌های حامی تروریزم،‌ حکومت کیوبا نیز روز سه‌شنبه گفت که ۵۵۳ زندانی را که به دلیل "جرایم مختلف" در بازداشت به سر می‌برند، فوراً آزاد خواهد کرد.

وزارت خارجه کیوبا با نشر اعلامیه‌ای گفت که میگل دیاز کانل، رییس‌ جمهور کیوبا، تصمیم خود را برای "اعطای آزادی به ۵۵۳ نفری که بر اساس قوانین برای جرایم مختلف محاکمه شده‌اند" اعلام کرده است.

کیوبا بیش از شش دهه است که با تعزیرات ایالات متحده دست و پنجه نرم می‌کند،‌ تعزیراتی که حکومت کیوبا آن را عامل اصلی بدترین بحران اقتصادی این کشور ‌می‌داند. هاوانا گفته است که تعزیرات ایالات متحده سبب شده تا این کشور با کمبود مواد سوخت، غذا، ادویه و برق مواجه شود.

به گفته گروه‌های حقوق بشر، قطع برق و افزایش قیمت مواد غذایی حدود سه سال پیش به اعتراضات بی‌سابقه ضد حکومت منجر شد که در پی آن، صدها نفر دستگیر و برخی از آن‌ها به حبس‌های طولانی‌مدت محکوم شدند.

هزاران کیوبایی در ماه جولای ۲۰۲۱ با فریادهای "ما گرسنه‌ایم" و "آزادی!" به جاده‌ها بر آمدند، اقدامی که در آن زمان چالشی نادر برای حکومت آن کشور به حساب می‌رفت. حکومت کیوبا در آن زمان‌ واشنگتن را به سازماندهی این اعتراضات متهم کرد. در جریان اعتراضات ضد حکومتی، کم از کم یک نفر کشته و ده‌ها نفر دیگر زخمی شدند.

میگل دیاز کانل، رییس‌ جمهور کیوبا، تعزیرات ایالات متحده را "نسل‌کشی" خوانده و گفته است که پس از انتخاب ترمپ،‌ کشورش برای "شرایط سخت‌تر" آماده است.

دیاز کانل که هفته‌ها پس از انتخاب مجدد ترمپ صحبت می‌کرد، همچنین گفت که کشورش آمادهٔ "دیالوگ" با حکومت جدید امریکا است.

نخستین دوره ریاست ‌جمهوری ترمپ از سال ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ شاهد تشدید تعزیراتی بود که از سال ۱۹۶۲ علیه کیوبا اعمال شده بود.

متحدان رییس‌ جمهور آینده امریکا بلافاصله پس از اعلام حذف نام کیوبا از فهرست دولت‌های حامی تروریزم روز سه‌شنبه، از این اقدام بایدن، انتقاد کردند.

تد کروز، یک عضو کمیته روابط خارجی سنای ایالات متحده، این اقدام را "مماشات درجه یک با رژیم کیوبا" خواند. کروز با نشر اعلامیه‌ای گفت: "آنها [مقامات کنونی حکومت ایالات متحده] این پالیسی‌ها را هم به دلیلی که به آن اعتقاد دارند و هم برای تضعیف حکومت آینده ترمپ و جمهوریخواهان در کانگرس پیش می‌برند."

کروز در این اعلامیه همچنین گفته است:‌ "این اقدامات صدمات باورنکردنی به امنیت ملی امریکا وارد می‌کند و به دشمنان ما پیام می‌دهد که می‌توانند به حکومت‌های دموکرات در حال خروج تکیه کنند – و منتظر فشار حکومت‌های جمهوریخواه باشند تا با ترویزم و سایر تجاوزات علیه امریکایی‌ها ادامه دهند."

ترمپ سناتور مارکو روبیو، یک امریکایی کیوبایی-تبار را که منتقد جدی کمونیزم و چپ‌گرایی است،‌ به عنوان وزیر خارجهٔ کابینهٔ‌ خود معرفی کرده است .